Hoe verder
Het is belangrijk om een uitvaartonderneming te kiezen waar je je goed bij voelt. Samen met de uitvaartverzorger regel je alle praktische zaken in de dagen voor de uitvaart. Als tijdens deze gesprekken blijkt dat je daarnaast behoefte hebt aan een meer intensieve begeleiding voor het vormgeven van het afscheid zelf, is het fijn als je daar de juiste hulp bij krijgt van een ritueelbegeleider of woorddienstbegeleider.
Hierbij kan ik je helpen. Omdat ik heb gemerkt dat voor veel mensen niet helemaal duidelijk is wat met ritueelbegeleiding wordt bedoeld, noem ik het liever ‘invulling van afscheid nemen’.
Hierbij kan ik je helpen. Omdat ik heb gemerkt dat voor veel mensen niet helemaal duidelijk is wat met ritueelbegeleiding wordt bedoeld, noem ik het liever ‘invulling van afscheid nemen’.
Rituelen Een ritueel is een betekenisvolle handeling; daarvan zijn er vele rond het overlijden. Van de liefdevolle laatste verzorging en het branden van kaarsen tot het laatste muziekstuk bij het afscheid, en alles daar tussenin. In de dagen van afscheid nemen kunnen we met rituelen uitdrukken wat we niet kunnen zeggen, en voelen we ons betrokken bij alles wat er gebeurt. |
Welke kanten mogen er belicht worden als we samen afscheid nemen?
Ik loop een stukje met je mee en geef woorden aan dat wat je nog graag wilt zeggen. Na ons eerste gesprek schrijf ik een persoonlijk levensverhaal en overige teksten die door mij worden uitgesproken tijdens de afscheidsdienst. In de dagen daarna kijken we wat nog ontbreekt of juist weggelaten kan worden. Daarnaast laat ik je nadenken over andere dingen die je, naast het delen van herinneringen, kunt doen op de dag van de begrafenis of crematie. Bovendien ga ik aan de hand van vragen over bijvoorbeeld karaktertrekken, hobby’s en vriendschappen op zoek naar iets wat typerend is voor hem of haar en wat ik kan benoemen tijdens het afscheid. Dit biedt herkenning en troost. Ook daarna kun je hierin een stukje houvast vinden op jouw weg naar een nieuwe toekomst. |